How to Boost Your Wi-Fi Signal and Extend Wi-Fi Range

WhatsApp
Telegram
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit



Wi-Fi signal is precious. Moving away from the router invariably means your Wi-Fi signal starts to drop. Go far enough, and you will enter the dark zone: the place Wi-Fi cannot reach. In that situation, you might wonder how you can boost your Wi-Fi signal. Can you boost it throughout the house? Into the yard? To your neighbors?


The answer is “Yes,” you can. Here’s how you boost your Wi-Fi signal and extend your Wi-Fi range, so you never lose signal again.


How to Boost Your Wi-Fi Signal

Boosting your Wi-Fi signal is a multi-pronged approach. Here are six ways you can boost your Wi-Fi signal to receive better Wi-Fi speeds:

  1. Upgrade your router to 802.11ac or 802.11ax
  2. Move your router to boost Wi-Fi signal
  3. Switch to wireless mesh for greater Wi-Fi signal coverage
  4. Upgrade your Wi-Fi receivers and antennas
  5. Use a Wi-Fi extender (AKA repeater)
  6. Make a DIY Wi-Fi antenna booster
  7. Update your router firmware
  8. Change your Wi-Fi channel

Let’s take a look at each option in detail.

1. Upgrade Your Router to 802.11ac or 802.11ax

One of the easiest Wi-Fi signal boosts is a router upgrade. If you are still using an older 802.11g or 802.11n router, your Wi-Fi performance is lacking. The older Wi-Fi standards, running on older routers, do not have the same power or signal throughput as a modern router using the latest 802.11ac Wi-Fi standard.

Perhaps the most significant difference between the old standards and the newer 802.11ac standard is the data throughput across similar transmission distances. For instance:

  • 802.11n, released in 2009, can broadcast around 600Mbps (around 75MB/s) over a maximum range of 300 feet outdoors and approximately 150 feet indoors. Whereas,
  • 802.11ac, released in 2014, can broadcast at around 1.13Gbps (around 166.25MB/s) over a similar range.

The difference is night and day.

What Is 802.11ax?

The IEEE upgrades the 802.11 wireless standards every few years. The 802.11ac standard hit routers in 2014 and is still the world’s most widely-used Wi-Fi standard.

In 2019, the IEEE was working with router manufacturers and other hardware developers to integrate the latest 802.11ax Wi-Fi standard. Like all Wi-Fi standard upgrades, 802.11ax increases throughput, as well as range and the number of devices that a single router can simultaneously communicate with. Another significant 802.11ax upgrade is the number of Wi-Fi channels available to your network, introducing 256 sub-channels to ease network congestion. However, even though upgrading from ac Wi-Fi to ax Wi-Fi brings significant advantages, upgrading a Wi-Fi router isn’t usually top of the list for most users.

Solution: If you can afford the outlay, upgrade to an 802.11ax router. You’re future-proofing your home network for the next generation of wireless devices that will inevitably enter your home—even with ax’s successor, 802.11be, on the horizon.

However, an 802.11ac router will keep your home network online for at least another decade, so don’t sweat it too much. (Some of the 802.11ax router prices are eye-watering!)

2. Move Your Router to Boost Your Wi-Fi Signal

Your Wi-Fi signal suffers when you put it under the stairs. Or in a cupboard or behind a lump of steel wrapped in aluminum foil. Seriously, router placement is important when considering how to extend your Wi-Fi range. Placing your router behind a large solid object is a surefire way to cut your Wi-Fi range down.

The best location tends to be a hallway, central to your house, so that the Wi-Fi signal broadcasts evenly. Of course, that isn’t always possible.

Solution: Move your router to a location clear of clutter, large objects, and other items that can block your Wi-Fi signal. Consider using longer cables to move your router from its current position, if possible.

3. Switch to Wireless Mesh for Greater Wi-Fi Coverage

A wireless mesh network is an excellent way to ensure consistent Wi-Fi signal throughout your home. Mesh Wi-Fi typically uses more than one network device to cover your entire home (or office, etc.) with consistent Wi-Fi signal. This results in the same signal in your downstairs hallway as your upstairs bathroom, and so on.

Unlike a Wi-Fi signal range extender which creates another extended network, the mesh network uses a single unified wireless network. Mesh networks have long been used in shopping malls, sporting events, festivals, and so on. But in the last few years, mesh Wi-Fi technology has come into the home.

Wireless mesh networks make it easy to extend, too. Instead of having to spend time configuring a Wi-Fi extender or booster, most wireless mesh network devices connect almost instantaneously to the existing network. In that, wireless mesh networks are an excellent choice for a variety of Wi-Fi range extension situations.

Mesh Wi-Fi kits come in a range of prices, typically varying depending on coverage, throughput, and the number of bases required to bathe your home in glorious Wi-Fi.

Solution: Consider upgrading to a wireless mesh network to drastically increase the consistency of your home network.

4. Upgrade Your Wi-Fi Antennas and Receivers

Your router has an antenna to broadcast Wi-Fi throughout your home. Tying into the section above on upgrading to a router using 802.11ac, you should consider upgrading your antennas, too. There are several clear positives to installing better antennas:

  • Increased broadcast range: The prospect of an increase to your Wi-Fi broadcast range is one of the most alluring benefits of a high-gain router. Hitting every room in your house with Wi-Fi from a single router sounds like a great idea.
  • Broadcast control: A high-gain omnidirectional antenna replaced with a directional antenna grants precise control over your Wi-Fi broadcast direction.
  • Faster Wi-Fi speed: On top of the broadcast range increase, you get a potential boost to overall throughput for better efficiency.

Upgrading the antenna on your router is an easy and quick method to boost your Wi-Fi signal.

Solution: Check your router compatibility and determine which antennas are suitable for your network device.

Upgrade Your Wi-Fi Receivers

If you have a device using a plug-in receiver, you can upgrade this. For instance, if you have a desktop using a Wi-Fi dongle to connect to the internet, make sure it uses at least 802.11ac. If the receiver on your device is old, you will notice a slower Wi-Fi speed.

Solution: Double-check any Wi-Fi receiver for its wireless standard. If it isn’t up to standard—at least 802.11ac—it is time for an upgrade.

5. Use a Wi-Fi Extender (AKA Repeaters)

If you have a modern 802.11ac router, but Wi-Fi signal is still an issue, you can use a wireless extender. Wireless extenders let you extend your Wi-Fi range throughout your home without worrying about additional cables or complicated networking. For the most part, Wi-Fi extenders are plug-and-play, though this does vary according to model.

Perhaps the most straightforward option is a powerline Wi-Fi extender. Powerline adapters plug directly into your existing power outlet. You connect a separate plug near your router and connect the two using an Ethernet cable. You then place another adapter where you need to increase your Wi-Fi signal, and voila, you have Wi-Fi in every room, on every floor.

Powerline adapters, however, are only as good as the electrical wiring in your house. If you have a particularly old home, a powerline Wi-Fi extender might not offer the signal boost you want. Here are some of the differences between a Wi-Fi extender and a powerline adapter.

Solution: Consider how old the wiring in your home is. If it is very old, a dual-band Wi-Fi extender is a great Wi-Fi signal-boosting option. Otherwise, check out powerline adapters that also feature dual-band Wi-Fi. (As a bonus, powerline adapters have Gigabit Ethernet ports, too!)

6. Make a DIY Wi-Fi Antenna Booster

Another simple but effective solution is the DIY Wi-Fi antenna booster. You can quickly and easily knock-up a DIY Wi-Fi signal booster using hardware found around your home. Don’t believe me?

Check out Ian Buckley’s Pringles Cantenna.

Follow his tutorial and find out how to make your own Wi-Fi signal-boosting cantenna!

The type of DIY antenna you need depends on the distance you need your signal to travel. Numerous online tutorials explain how certain types of DIY Wi-Fi signal boosters work, how you construct one, and how to tweak it for performance.

Solution: Follow Ian’s tutorial and improve your Wi-Fi signal.

7. Upgrade Your Router Firmware

One thing that could be damaging your Wi-Fi signal is faulty router firmware. Although this is somewhat unlikely, as router firmware upgrades come infrequently, it’s always best to update to the latest version of your router firmware where possible. A firmware upgrade may include security and bug fixes, which, if you’ve been struggling with Wi-Fi signal or connectivity, could come as a boost.

Upgrading your router firmware is a relatively simple process, and there are also numerous custom router firmware options to choose from.

Solution: Look up your router model, and find out if there is a firmware upgrade available. If there is, install it.

8. Change Your Wi-Fi Channel

Your Wi-Fi signal is also affected by the Wi-Fi channel your router uses. You see, your router likely broadcasts on two bands: 2.4GHz and 5GHz. Within those two bands are multiple channels, some of which overlap, causing interference. Changing your router’s Wi-Fi channel can potentially boost your Wi-Fi signal by reducing interference.

Furthermore, the latest generation of Wi-Fi, 802.11ax, more commonly known as Wi-Fi 6 and Wi-Fi 6E, now comes with an additional 6GHz Wi-Fi band. If you can pick up a router with 6GHz Wi-Fi, you’re highly likely to be the only person on your block using the new tech, which will mean better Wi-Fi signal than ever before.

Solution: Change your router Wi-Fi channel in your router settings, setting it to a channel with less interference.

Boost Your Wi-Fi Signal

One of the above solutions should increase your Wi-Fi signal throughout your home. Some will even let you extend your Wi-Fi signal into your garage, down to your garden, and so on. Wi-Fi signal issues are a bane of modern life, so don’t sit around suffering.



Source link

Share it with your friends

WhatsApp
Facebook
Twitter
LinkedIn
Pinterest
Reddit
Crowded Hell

Crowded Hell

Leave a Reply

Your email address will not be published.